מכירים את הטוקבקים – הכל מסרטן, החיים מסרטנים, גם לנשום מסרטן, נו באמת.. כבר לא נשאר מה לאכול אם הכל מסרטן. לפעמים זו באמת התחושה, ואני בטוחה שאתם רוצים לדעת את האמת מאחורי המידע הזה, וזה יותר פשוט ממה שחשבתם.הסרטון האחרון שהעלה את הנושא לדיון הוא סרטון של של עמותה לעידוד הטבעונות – vegan friendly, שהוציאה סרטון שמטרתו למנוע מכם לצרוך בשר מעובד. מצד אחד – ברור איפה האינטרסים שלהם נמצאים, הם הרי רוצים שכולנו נהפוך לטבעונים נכון? מצד שני... האם זה נכון? האם בשר מעובד מסרטן? האם לאכול נקניקיה הוא שווה ערך ללעשן סיגריות? ולמה מונעים מאיתנו מידע חשוב כזה?
העולמי הכריז על בשר מעובד כמסרטן?הרבה מאוד מהמחקר העולמי הרפואי מוקדש היום לסרטן – לטיפול, אבל גם למניעה. לסרטנים שונים יש סיבות שונות, וכבר ידוע שיש גורמים גנטיים המשפיעים מאוד על הופעת מחלת הסרטן אצל אנשים שונים, אבל הגורמים הגנטיים אינם לבד, גורמים סביבתיים כמו, זיהום אוויר, קרינה וכו' וגורמים התנהגותיים כמו תזונה, עישון ועוד, התבררו עם השנים ועם המחקרים כגורמים למחלות סרטן שונות. הראשון לגלות זאת היה ריגוני שטרן, חוקר שהבחין בשנת 1842 שנזירות אינן חולות כמעט בכלל בסרטן צוואר הרחם, אבל חולות יותר מנשים אחרות בסרטן השד , וקישר את העובדות האלו לחיי ההתנזרות שלהן ממין והעובדה שהן לא עוברות הריון ולידה. מחקרים מודרנים מראים שהוא צדק בהשערה שלו. כדי להתחיל להבין את ההשפעות הסביבתיות השונות על מניעת סרטן, ארגון הבריאות העולמי או נכון יותר ה IARC – רשות מחקר הסרטן של אירגון הבריאות העולמי, יצרה מדד שכולל 5 דרגות שונות לגבי חומרים שונים והקשר שלהם לסרטן הקבוצות הן – קבוצה 4 – ככל הנראה לא מסרטנים לבני אדם – חומרים שנבדקו ויש מחקרים המראים שאינם מסרטנים לבני אדם וחיות מעבדהקבוצה 3 – חומרים לגביהם אין מספיק מידע מחקרי לפיו אפשר לדעת האם הם מסרטנים לבני אדם ומידע מוגבל לגבי חיות מעבדהקבוצה 2 B – יש אפשרות שהם מסרטנים לבני האדם – מידע מוגבל לגבי הסיכון לסרטן בבני אדם, ולא מספיק מידע על הסיכון לסרטן בחיות מעבדהקבוצה 2 A – ככל הנראה מסרטנים לבני אדם – כשיש מידע מוגבל לגבי הסיכון לסרטן בבני אדם, אבל מידע מחקרי מספק לגבי הסיכון לסרטן בחיות מעבדהקבוצה 1 – מסרטנים לבני האדם. – כשיש מספיק מידע שמראה סיכון לסרטן בבני אדםאו בקיצור – דרגות הולכות ועולות של סיכון לסרטן מהחומרים או החשיפות השונים.הסיווג נעשה על ידי וועדת מומחים בלתי תלויה, שאוספת ועוברת על כל חומרי המחקרים הקיימים על החומרים הנבדקים ועל הסיכון שלהם להיות מסרטנים, ואחרי שעוברים על כל המחקרים, עושים סיכום, ומגיעים למסקנה. כל חומר שנבדק בהקשר הזה מסווג באחת מהקבוצות האלו, וכמו במחקר, חלק מהחומרים משנים את המיקום שלהם עם השנים ועם התקדמות המדע והמחקרים שנעשים עליו. המסקנות האלו אגב, לא ממליצות על חקיקה או רגולציה בנושא בעקבות הסיווג – זה כבר התפקיד של ממשלות. אז מה הסיפור של בשר מעובד?בשנת 2015 קבע אירגון הבריאות העולמי שבשר מעובד שייך לקבוצה 1 – מה שאומר שהוא הפך להיות מוגדר כמסרטן וודאי לבני אדם. קבוצה של 22 מדענים בחנה 800 מחקרים והגיעה למסקנה שצריכה של בשר מעובד מעלה בעיקר את הסיכון לסרטן המעי הגס – סרטן שכיח יחסית. מה שהביא את הבשר המעובד למקום המכובד הזה בקבוצה 1 הן טכנולוגיות הבישול שלו שכוללות עישון וטמפרטורות גבוהות וכן חומרים כימיים שנמצאים בו. כמובן שההחלטה הזאת עשתה רעש גדול כי ביחד עם הבשר המעובד נמצאים בקבוצה גם מסרטנים ידועים לשמצה אחרים כמו אסבסט ומוצרי טבק למיניהם, מה שמיד ייצר את הקשר בין סיגריות לבשר מעובד, מה שהוביל (כמעט שלוש שנים אחרי... אבל מי סופר) לקמפיין של הטבעונים. אבל... הפתעה הפתעה, ההשוואה המאוד נחרצת לעישון היא לא לגמרי נכונה – אתם יודעים מה עוד נמצא יחד עם הסיגריות והנקניקיות באותה קבוצה 1 ידועה לשימצה? גלולות למניעת הריון המכילות אסטרוגן ופרוגסטרון, טיפול משולב אסטרוגן ופרוגסטרון לגיל המעבר, קרינת שמש, ו... משקאות אלכוהוליים. לא ראיתי שמישהו הפסיק לשתות בגלל זה. אז מה זה אומר?זה אומר בגדול שיש הבדלים בין החומרים השונים וההתנהגויות השונות גם בתוך קבוצה 1. עישון סיגריה הוא בעצם עישון של 4000 חומרים כימיים, בתוכם 69! חומרים שנמצאים בקבוצה 1 – ברור שכשיש כל כך הרבה מסרטנים מובהקים, שנכנסים לריאות שלכם באופן קבוע לאורך כל היום, זה לא דומה לזה שהייתם אתמול חצי שעה בשמש, או השתמשתם בגלולות למניעת הריון או רחמנא ליצלן שתיתם איזה בירה על החוף.אז נכון, בשר מעובד הוא לא דבר בריא, אני בספק אם מישהו נפל מהכיסא מהמידע הזה, וצריך להיזהר בצריכה שלו, והמלצות משרד הבריאות מדברות על 1-2 מנות בשר מעובד בחודש. זו ממש לא ההמלצה לגבי סיגריות למשל....בנוסף אל תשכחו – לסיגריות אפקט ממכר, שגורם לא רק לכך שאי אפשר להפסיק, אלא שגם הצריכה עולה עם הזמן, בשר מעובד עם כל הכבוד (ובאמת שאין לי הרבה כבוד לנקניקיות ונקניקים), לא נמצא במקומות האלו. ולמי שאוהב מספרים – אכילה של 50 גר' בשר מעובד מידי יום מעלה את הסיכון לסרטן מעי גס ב 18% לעומת אדם שלא צורך בשר מעובד, עישון באופן קבוע לעומת זאת מעלה את הסיכון לחלות במגוון של מחלות ולמות מהן פי 10 מאשר אדם שאינו מעשן – 50% מהמעשנים ימותו מהעישון. (זה כמובן מעלה את השאלה – איך יכול להיות שמוצר מדף מסחרי שחצי מהמשתמשים בו ימותו ממנו עדיין חוקי, אבל זה לפוסט אחר...)ואגב, אם שאלתם את עצמכם מה לגבי בשר אדום שאינו מעובד? אז הוא נמצא בסך הכל בקבוצה אחת פחות מהמעובד – בקבוצה A2, אז גם הוא לא להיט...הרבה גורמים וקבוצות אינטרסים בוחשים בקלחת הזאת של חקיקה ורגולציה בעקבות הסיווג לקבוצות – יצרני הבשר המעובד, מול קבוצות לחץ של טבעונים וצמחוניים למיניהם. כמו בכל דבר, חשוב שתדעו את העובדות, ותפעלו לפי שיקול הדעת שלכם. מקווה שנתתי לכם את כל המידע שצריך לשם כך...
Comments