שתי ידיעות קצרות ממחקרים שנעשו וקשורים לסרטן (כי זו המחלה ששואלים אותי הכי הרבה לגביה, ויש לה כנראה את מקדם הפחד הכי גדול היום בארץ ובעולם)
1. הנושא של סיכונים בריאותיים לילדים שנולדים בטיפולי פוריות מעסיק את עולם האפידמיולוגיה מאז שהטיפולים האלו הומצאו בערך. יש מחקרים לכאן ולכאן לגבי השכיחות של תופעות בריאותיות שונות, שבאות לידי ביטוי רחב יותר בילדים שנולדו מטיפולים. אז מחקר חדש (1) שבדק את הסיכון לסרטן בילדים שנולדו מטיפולי פוריות שונים טוען היום שההבדלים שנמצאו הם קטנים ומינוריים, ולא רק זה הם גם לא מובהקים.
לא מובהקים זה אומר שגם ההבדלים שנמצאו באנשים שהשתתפו במחקר, כנראה לא קיימים באמת במציאות. נדבר על רמת מובהקות בפוסט אחר, אבל בגדול - כנראה שילדים מטיפולים לא נמצאים בסיכון גדול יותר לסרטן. זה נכון להפריית מבחנה מול טיפולי פוריות קלים יותר, וזה נכון גם מול ילדים שנולדו מהריונות טבעיים לגמרי. גם כשבדקו סרטנים ספציפיים כמו סוג של לוקמיה או מלנומה, הממצאים יצאו לא מובהקים.
היתרון של המחקר הזה - הוא נעשה על כמות גדולה מאוד של נחקרים - יותר מ 47 אלף לידות, והוא גם נעשה לאורך זמן - יותר מ 20 שנה. החיסרון - הוא בדק את הילדים עד גיל 18, יכול להיות שבהמשך החיים זה משתנה. כמובן שמחקר אחד לא מייצר אמת ברורה, וצריך לעשות עוד מחקרים שונים במקומות שונים בנושא הזה, אבל כרגע לפחות זה נראה אופטימי
2. כמו שאמרתי נושא הסרטן מטריד את כולם. אנחנו יודעים כמה דברים על סרטן – שסיכויי ההחלמה שלך תלויים מאוד באיזה שלב המחלה התגלתה, וגם שאין בדיקה אחת טובה שיכולה להגיד – כן אדוני יש לך סרטן. רוב הבדיקות לגילוי מוקדם היום הן בדיקות מורכבות, פולשניות בחלק מהמקרים, יקרות, והרבה מהן ברמת אמינות בעייתית כמו למשל דם סמוי בצואה לאיתור סרטן המעי הגס, או בדיקה ידנית של כירורג שד לגילוי סרטן השד.
אז קצת גאווה ישראלית, יהושע מוס, דוקטורנט (כן, אפילו עדיין לא ד"ר) מהפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית המציא יחד עם עם תומי קפלן מביה"ס להנדסה ומדעי המחשב, טכנולוגיה שתעזור לאתר תאים סרטניים, וגם לדעת מאיזה איבר הם הגיעו – זאת אומרת איזה סרטן זה – סרטן שד, מעי, ריאה וכו', כל זה בעזרת בדיקת דם.
בדיקת הדם מאתרת DNA חופשי שמופרש לדם, ואז בודקת אם הוא מגיע מתאים חולים, ומאיזה איבר הוא מגיע. זה סוג של חזון אחרית הימים לעשות בדיקת דם פשוטה ולדעת אם אדם חולה בסרטן או לא, כמו שמזהים היום סוכרת או מחלות אחרות. זו גם שיטה שללא ספק תעלה מאוד את אחוז הגילוי מוקדם של סרטן, וכתוצאה מכך תוריד את אחוזי התמותה מהמחלה.
הטכנולוגיה הזאת עוזרת לא רק באיבחון סרטן, היא גם כלי לבדיקת יעילות של טיפול אונקולוגי, ואפילו דרך לעקוב אחרי מחלות לב, מצבים של השתלות איברים או פיקוח על מחלות זיהומיות.
הבדיקה מבוססת על ניתוח של מאגרי מידע מבדיקות מעבדה שנעשו לאורך השנים, והיא זיכתה את מוס בבפרס Kaye מטעם האוניברסיטה.
אבל מדובר בבדיקה שנמצאת בשלב המחקר, אז אין מה לבקש אותה מחר מרופא המשפחה שלכם. בואו נקווה שנגיע אכן ליום, שאפשר יהיה לגלות סרטן על ידי בדיקת דם פשוטה, בשלבים מוקדמים של המחלה. במהרה בימינו . אמן.
1. Spaan M; van den Belt-Dusebout AW; van den Heuvel-Eibrink MM; Hauptmann M; Lambalk CB; Burger CW; van Leeuwen FE; Risk of cancer in children and young adults conceived by assisted reproductive technology. Hum Reprod. 2019; 34(4):740-750
Comments